Menu
#Mayat mangsa ketiga nahas helikopter di Sarawak berjaya ditemui di Lingga. Penemuan terbaharu itu diumumkan oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi menerusi laman Twitternya, sebentar tadi. 

Usaha sedang dilakukan untuk menerbangkan mayat mangsa ke Ibu Pejabat Polis Kontinjen Sarawak bagi proses bedah siasat di Hospital Umum Sarawak di Kuching. “Mayat ketiga ditemui di Lingga. 

Urusan untuk menerbangkan ke IPK di Kuching sedang diuruskan. Saya berada di bilik mayat hospital Kuching,” tulis Ahmad Zahid. 

Sebelum itu, pasukan mencari dan menyelamat (SAR) menemui mayat kedua pada pukul 8.34 pagi di Sungai Batang Lupar. 

Mayat mangsa yang masih terikat di tali pinggang keselamatan kerusi ditemui berhampiran Pulau Seduku, kira-kira 10 kilometer dari pusat operasi SAR. Identiti mangsa masih belum diketahui. 

Pada Jumaat pasukan SAR menemui mayat Timbalan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Noriah Kasnon berdekatan lokasi serpihan helikopter. Selain Noriah helikopter itu turut dinaiki suaminya, Asmuni Abdullah serta Pengerusi Lembaga Minyak Sawit Malaysia, Datuk Wan Mohammad Khairil Anuar Wan Ahmad yang juga merupakan Ahli Parlimen Kuala Kangsar. 

Penumpang lain ialah Ketua Setiausaha Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Dr. Sundaran Ann Amalai serta pengawal peribadi Noriah, Ahmad Sobri. 

Pesawat itu dilaporkan diterbangkan oleh Kapten Rudolf Rex Ragas. Pesawat jenis Eurocopter AS350 itu berlepas dari Betong pada 4.12 petang dalam penerbangan ke Kuching sebelum terputus hubungan dengan menara kawalan dan hilang 20 minit kemudian.
0 comments:

Post a Comment

 
Top