Menu
#Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata walaupun negara meraikan perbezaan pendapat namun ia bukannya bertujuan untuk menghina mana-mana pihak, lebih-lebih lagi pemimpin.

“Kita semua mempunyai perbezaan pendapat, tetapi bukan untuk menghina seseorang, apatah lagi pemimpin?" kata naib presiden Umno itu dalam sidang akhbar selepas merasmikan Hari Keluarga Kementerian Dalam Negeri di Cheras hari ini.

Zahid berkata demikian ketika mengulas tindakan kartunis kontroversi Zunar yang mengkiritik Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak melalui karyanya dalam pameran di Geneva, Switzealand.

Ketika ditanya mengenai kenyataan Presiden Kehormat Swiss Foundation Cartooning for Peace, Kofi Annan, yang juga bekas setiausaha agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), yang tidak memberi gambaran yang baik tentang Malaysia, Zahid menjelaskan terdapat perbezaan antara kritikan dan penghinaan.

"Saya menerima kritikan, terutama kritikan yang membina kerana ia adalah sesuatu yang sihat, tetapi untuk penghinaan adalah sangat berbeza," katanya.

Zahid bagaimanapun berkata, apa yang perlu sekarang adalah mengelak daripada menghina satu sama lain.

"Kita hanya perlu mengelakkan menghina (orang)," ujarnya.

Ditanya sama ada keperluan untuk diambil tindakan, Zahid berkata ia menyerahkannya kepada polis.
0 comments:

Post a Comment

 
Top