Menu
#Malaysia menolak sebarang perlakuan keganasan dan jenayah ideologi yang dilakukan oleh Daesh menggunakan nama Islam.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata Malaysia, yang kini menahan 213 orang yang terlibat dalam kegiatan Daesh termasuk 27 warga asing, mengutuk perbuatan yang dilakukan kumpulan pengganas itu.

"Kita mengutuk perbuatan yang dilakukan oleh mereka, apatah lagi libatkan sama ada orang awam, wanita dan kanak-kanak Islam dan bukan Islam," katanya pada sidang media bersama wartawan Malaysia di akhir Sidang Kemuncak Mesyuarat Asia Eropah (ASEM) ke-11 di Ulaanbaatar hari ini.

Zahid berkata pendirian Malaysia itu dinyatakan semasa sesi pemukiman ASEM yang berlangsung di ASEM Village di Ulaanbaatar hari ini, dan menyeru salah tafsir terhadap ajaran Islam dapat diperbetulkan kerana Islam mengajar umatnya keamanan, keadilan, toleransi dan kebersamaan. 

Pendirian Malaysia turut mendapat sokongan anggota ASEM lain, termasuk Indonesia yang menyatakan bahawa ia harus dilihat dari segi punca keganasan, kata Zahid yang turut menawarkan pengalaman negara dalam menangani soal jenayah ideologi dengan negara-negara yang diancam keganasan.

Timbalan Perdana Menteri turut menyatakan para pemimpin ASEM mengutuk sekeras-kerasnya sebarang bentuk keganasan dan kebencian terhadap agama.

Malah, para pemimpin ASEM juga menyokong usaha mempromosi kesederhanaan oleh Pergerakan Kesederhanaan Global, satu inisiatif Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk menentang sebarang bentuk ekstremisme, kata beliau.

Mengulas lanjut ancaman Daesh di Malaysia, Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri, berkata anggota kumpulan itu ditahan atau dibicarakan di bawah beberapa akta, manakala 61 rakyat Malaysia dilaporkan berada di Syria dan 21 lagi telah meninggal dunia di Syria dan Iraq.

Mengenai Sidang Kemuncak itu, Zahid berkata kerjasama antara kesemua 51 anggota ASEM amat penting kerana mereka merupakan kuasa ekonomi penting dengan menguasai 60 peratus ekonomi dunia.

"Kesimpulannya, dari segi kolaborasi, negara-negara anggota dapat menjalin kesepakatan global bersama, wujudkan keamanan, dan mengambil langkah bersama atasi keganasan, perlakuan jenayah terancang," kata beliau.

Kesatuan Eropah akan menjadi tuan rumah ASEM ke-12 di Brussels, Belgium pada tahun 2018.
0 comments:

Post a Comment

 
Top