Menu
#PUTRAJAYA – Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi hari ini menerima kunjungan hormat 10 ketua perwakilan Malaysia yang baharu di pejabat beliau di Bangunan Perdana Putra di sini.

Mereka ialah Duta Malaysia ke Emiriah Arab Bersatu Syed Md Hasrin Tengku Hussin @ Syed Hussin, Zainal Abidin Bakar (Sepanyol), Datuk Rustam Yahaya (Iran), Cheong Loon Lai (Hungary) dan Datuk Hidayat Abdul Hamid (India).

Selain itu, Anizan @ Siti Hajjar Adnin (Ireland), Mohd Aini Atan (Laos), Syed Mohamad Bakri Syed Abdul Rahman (Kazakhstan), Datuk Mohd Khalid Abbasi Abdul Razak (Argentina) dan Agus Salim Yusof (Bahrain).

Ketua pewakilan baharu itu menerima watikah pelantikan masing-masing daripada Yang di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V pada 21 Feb lepas.

Dalam pertemuan yang berlangsung kira-kira 45 minit, Ahmad Zahid turut menyuarakan harapan beliau agar ketua perwakilan berkenaan mempromosi Malaysia sebagai pihak berkuasa yang berwibawa dalam pengeluaran pensijilan halal.

“Pensijilan halal bukan sahaja berkaitan makanan, tetapi juga dalam bidang kewangan dan perkhidmatan,” kata beliau menerusi kenyataan di sini, yang dikeluarkan bersempena kunjungan hormat itu.

Timbalan perdana menteri juga mahu ketua perwakilan berkenaan supaya mempromosi Malaysia dalam industri pelancongan sebagai destinasi pelancongan terulung, dan menyokong usaha negara dalam memerangi keganasan menerusi program deradikalisasinya.

Beliau berkata Malaysia terus meningkatkan usaha dalam menangani kegiatan pengganas dan golongan ekstremis terutamanya di ruang siber dengan menubuhkan ‘Counter Messaging Centre’ di samping sebuah pusat latihan bagi program pertukaran keselamatan.
0 comments:

Post a Comment

 
Top