Menu
#
JOHOR BAHRU : Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi hari ini mencadangkan supaya semua sekolah, dari pra-sekolah hingga ke menengah, menubuhkan kelab pencegahan jenayah.

Ahmad Zahid, yang juga Menteri Dalam Negeri berkata kelab ini boleh membantu mencegah kanak-kanak sekolah dari kesesatan ke dalam jenayah.

Persatuan ibu bapa dan guru sekolah-sekolah yang boleh membantu menubuhkan kelab ini, katanya semasa melancarkan peringkat kebangsaan sambutan Hari Guru di Kompleks Sukan Educity di sini.

Ahmad Zahid berkata selain penyalahgunaan dadah, sekolah telah juga melaporkan jenayah yang dikaitkan dengan kegiatan samseng dan kongsi gelap.

"Semua pihak mesti bertanggungjawab dan membetulkan keadaan dan bukannya menuding jari dan mencari kesalahan. Sekolah tidak harus dipersalahkan, sistem sekolah tidak harus dipersalahkan, ibu bapa tidak harus dipersalahkan," katanya.

Ahmad Zahid juga berkata Kementerian Dalam Negeri tidak akan berkompromi dalam hal penangkapan 16 anggota polis termasuk pegawai kanan, dalam siasatan sindiket dadah.

Katanya, beliau memandang serius perkara itu kerana polis terpaksa mengekalkan keselamatan, tidak melakukan jenayah.

Ahmad Zahid berkata ia dikhuatiri bahawa tindakan tidak bertanggungjawab itu anggota polis akan menyebabkan unsur-unsur negatif dengan mudah menembusi sekolah.0 comments:

Post a Comment

 
Top