Menu
#CANBERRA, 6 Mei - Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi akan melakukan lawatan kerja ke Australia mulai esok hingga 9 Mei.

Lawatan itu adalah atas undangan Menteri Imigresen dan Perlindungan Sempadan Australia, Peter Dutton.

Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke Australia Datuk Zainal Abidin Ahmad berkata Zahid, yang juga Menteri Dalam Negeri dijangka mengunjungi perdana menteri negara itu Malcolm Turnbull.

"Zahid yang dijadual melawat Canberra dan Sydney, akan diiringi oleh timbalannya (Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Nur Jazlan Mohamed) dan pegawai-pegawai kanan dari beberapa kementerian, kata beliau.

Zahid akan juga mengadakan pertemuan dengan Menteri Kehakiman Australia Michael Keenan.

Lawatan Zahid itu akan memberi fokus kepada usaha memperkukuh hubungan bilateral tentang perkara berkaitan keselamatan, kaunter-terrorisme dan jenayah transnasional, kata Zainal Abidin.

Zahid akan bertukar-tukar pendapat dengan pemimpin-pemimpin Australia mengenai isu-isu serantau dan antarabangsa yang mempunyai kepentingan bersama, katanya.

Pada Selasa, Zahid akan ke Sydney, dan mengunjungi Gabenor New South Wales, David Hurley.

Zahid akan turut melawat Border Force College, diikuti majlis makan malam dengan pelajar-pelajar Malaysia sebelum berlepas pulang ke Kuala Lumpur.

- BERNAMA


0 comments:

Post a Comment

 
Top