Menu
#
KUALA LUMPUR: Malaysia menafikan laporan berita Israel kononnya tiga pemimpin HAMAS yang diarah keluar dari Qatar kini berlindung di negara ini, kata Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi. Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Dalam Negeri berkata, risikan pasukan keselamatan menunjukkan tiada rekod kemasukan tokoh HAMAS itu ke negara ini. 

"Kita menolak khabar angin yang mendakwa tiga tokoh HAMAS dari Palestin yang selama ini dapat perlindungan di Qatar, kini berada di Malaysia. "Nama yang diperoleh dari sumber risikan sudah disemak di Jabatan Imigresen. 

Nama itu tiada (dalam rekod masuk) ke Malaysia," katanya pada sidang media di sini, petang ini. The Times of Israel hari ini mendakwa, pemimpin tertinggi HAMAS, Saleh Al-Arouri yang diarah keluar oleh Qatar dan bertanggungjawab mengurus dan memberi arahan kepada ahli gerakan itu di Tebing Barat, berada di Malaysia.

Beliau antara tokoh tertinggi Hamas yang meninggalkan Qatar atas permintaan negara itu. Laporang itu menyebut, dia turut menuju ke Lebanon dan Turki untuk mendapatkan perlindungan. Laporan itu tidak menyatakan bilangan pemimpin HAMAS yang diusir tetapi berkata organisasi Palestin itu menafikan pemimpinnya diarahkan meninggalkan Qatar.


0 comments:

Post a Comment

 
Top