Menu
#

YAB Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Ahmad Zahid Hamidi menyantuni undangan di Majlis Tadarus Al-Quran Perdana Kawasan Parlimen Bagan Datuk Ramadhan 1438H, Disamping merasmikan Majlis Pecah Tanah Pembinaan Kompleks Masjid Tuminah Bagan Datuk. Dan disebelah petang akan bersama - sama rakyat Bagan Datuk di Majlis Berbuka Puasa dan Bertarawih berjemaah

YAB Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengajak umat Islam supaya membaca al-Quran pada setiap masa dan bukan hanya semasa bulan Ramadan sahaja.


Zahid berkata keistimewaan membaca Al-Quran antaranya akan diterangkan hati dan fikiran individu serta diberikan cahaya diwajahnya.

"Walau sibuk manapun, Al-Quran perlu dibaca satu juzuk sehari atau sekurang-kurangnya sehelai sehari dan bukannya dibaca apabila tiba bulan Ramadan.


"Al-Quran bukan hanya untuk dibaca, malah tafsirannya perlu difahami untuk kebaikan diri sendiri dan keluarga kerana ia diturunkan untuk memberi petunjuk kepada seluruh manusia, " ketika berucap pada majlis penutup Khatam dan Tadarrus Al-Quran Perdana sempena Ramadan 1438H/2017M peringkat Parlimen Bagan Datuk di sini hari.

Zahid, yang juga Anggota Parlimen Bagan Datuk, berkata rakyat Malaysia perlu bersyukur kerana kerajaan memberi cuti umum sempena Nuzul Quran setiap tahun.

"Nuzul Quran ini diadakan dalam untuk menyatukan hati dan fikiran umat Islam bukan bererti kita mengenepikan agama lain kerana kita juga menghormati agama mereka," katanya.

Terdahulu, pada majlis itu Zahid turut menyertai 1,423 peserta wanita, lelaki dan pelajar tahfiz dari Dewan Undang Negeri (DUN) Rungkup dan Hutan Melintang, Khatam dan Tadarus al-Quran.

Turut hadir Timbalan Ketua Bahagian UMNO Bagan Datuk, Datuk Khairuddin Tarmizi dan naib ketuanya, Datuk Shahrul Zaman Yahya.

Sekitar lawatan kerja sehari Zahid di Bagan Datuk.

 

 
Zahid merasmikan Majlis Pecah Tanah Projek Pembinaan Kompleks Masjid Tuminah Daerah Bagan Datuk siang tadi

0 comments:

Post a Comment

 
Top