Menu
#

Masa depan Malaysia yang mampan dan inklusif akan bergantung bukan sahaja kepada dasar ekonomi dan proses membuat keputusan yang baik, tetapi juga melibatkan penyepaduan teknologi baharu di samping menjadi masyarakat keusahawanan dan berinovatif, termasuk dalam bidang e-Dagang.

YAB Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata Pelan Hala Tuju Strategik eDagang Kebangsaan, yang diterajui oleh Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDeC) diberi mandat untuk merangka program boleh diambil tindakan yang akan membawa perniagaan Malaysia menjadi peneraju eDagang global.

"Dengan campur tangan kerajaan menerusi pelan hala tuju itu, kami menyasar menggandakan pertumbuhan (sektor eDagang) kepada 20.8 peratus setahun kepada RM170 bilion pada 2020," katanya pada majlis pelancaran Forum Ekonomi 2017 Dewan Perniagaan dan Perindustrian Kebangsaan Malaysia (NCCIM) , di sini, hari ini.

Najib berkata eDagang Malaysia berkembang sebanyak 12.8 peratus setahun antara 2012 dan 2015 kepada RM68 bilion, membentuk 5.9 peratus daripada keluaran dalam kasar negara (KDNK).

Menurutnya, eDagang mempunyai masa depan yang sangat cerah di Malaysia terutamanya dengan penubuhan Zon Perdagangan Bebas Digital (DFTZ) pertama dunia di negara ini.

Beliau berkata Perbadanan Perusahaan Kecil dan Sederhana Malaysia (SME Corp) menyasar 1,500 perusahaan kecil dan sederhana (PKS) menyertai platform DFTZ tahun ini, selain 50,000 PKS Malaysia yang ketika ini memegang akaun aktif di platform Alibaba e-Commerce.

"Tahun depan, SME Corp akan menyasar 8,000 PKS baharu menyertai platform DFTZ,\" katanya.

Perdana Menteri berkata satu lagi faktor penting bagi meningkatkan potensi pertumbuhan tinggi dan mengekalkan daya saing Malaysia ialah memanfaatkan produktiviti.

Beliau berkata bagi menangani penurunan pertumbuhan produktiviti negara dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kerajaan telah merangka Pelan Tindakan Produktiviti Malaysia yang bertujuan menggandakan pertumbuhan produktiviti kepada 3.7 peratus setahun semasa Rancangan Malaysia Kesebelas (RMK11).

Sementara itu, Najib berkata inisiatif Belt and Road China akan menjadi pembawa perubahan bagi ekonomi serantau, mewujudkan prospek perdagangan dan pelaburan yang amat besar menerusi hubungan laluan darat dan laut.

Bagaimanapun, beliau berkata Malaysia adalah sebuah negara terbuka, mesra dan kondusif perniagaan, dan justeru itu, negara juga menerima pelaburan asing dari seluruh dunia, termasuk dari Jepun, India, Arab Saudi dan negara-negara dari benua Eropah dan Amerika.

"Malahan, pada suku pertama tahun ini, menurut data daripada Jabatan Perangkaan, pelaburan dari China mewakili hanya dua peratus daripada jumlah pelaburan langsung asing (FDI) di Malaysia, atau nombor sepuluh dalam kalangan 10 negara FDI utama di negara ini," katanya.

Pada majlis itu, Perdana Menteri juga melancarkan 'Dewan Digital Economy' (Ekonomi Digital Dewan) Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM).

Ia merupakan inisiatif yang menyediakan kepada anggota dewan platform ekonomi digital, termasuk media sosial, e-dompet, pengumpulan dana masyarkat (crowfunding) serta Hab Fintech Malaysia, hab teknologi kewangan serantau.
0 comments:

Post a Comment

 
Top